Share and inspire your friends!

The Wooden Installation of Superior Spa Santa Croce Sull’arno by Aquilialberg Architects in Florence, Italy

Aquilialberg Architects unveils their design for Superior Spa Santa Croce Sull’arno in Florence, Italy. The proposal shows an undulating wooden installation in the entrance.

Text description provided by architects. Analyzing the past and present of the Superior Tannery we have chosen to develop the architectural project starting from two inputs directly linked to the skin: its structure, that is a three-dimensional interweaving of fibers at the mercy of tensions and the fascinating fragmentation of the aerial ribbons a chain on which the hides are hung in the various processing processes. 

Subscribe to our newsletter

* indicates required

The project therefore proposes the objective of regenerating with a structure-installation an outdoor area with little value of over 1000 square meters, once used only as a warehouse and loading and unloading area. An aerial structure in organic wood that, with its rhythm of weaving and its fluidity, translates the company’s DNA into an architectural language, embracing both the past and the present of the Superior with a momentum projected towards the future.

The program foresees that to face the area identified by the projection of this air structure there are offices designed and built according to the most modern certified ecological housing technologies. It is also planned to renovate the facades of the production building as well as a new functional reorganization of the internal and external spaces.

The new codes thus translated in an eco-compatible perspective introduce an architectural language that will then be declined in all the restructuring operations of the company, also involving the interiors, the ‘skin’ of the facade, the showrooms, the stands and a new area of research and development that will be realized within the Tannery, proposing experimentation and modernity.

Attention to the context is another of the fundamental points of the project that is proposed in fact in the approach as a contemporary reinterpretation of the gardens of Tuscan villas. The architecturally reinterpreted skin is an alternating rhythm of fullness and emptiness, a repetition of elements in undulating movement, a continuous play of light and shadow, a sort of stage that communicates in several directions embracing seats, flower beds and climbing essences. An elegant and evocative sign that once again distinguishes the tension in the improvement of a consolidated company and a leader in its sector.

Subscribe to our newsletter

* indicates required

Buga Wood Pavilion by ICD/ITKE – Parametric Architecture

Buga Wood Pavilion designed by ICD/ITKE at the University of Stuttgart. The BUGA Wood Pavilion celebrates a new approach to digital timber construction. Its segmented wood shell is based on biological principles found in the plate skeleton of sea urchins, which have been studied by the Institute for Computational Design and Construction (ICD) and the …

Woodbox, The Wooden Welcome Pavilion by Atelier Vecteur – Parametric Architecture

Woodbox, Welcome Pavilion by Atelier Vecteur in T0he Center of The St Côme French architecture studio Atelier Vecteur has designed the ‘Welcome Pavilion’ for the festival of lively architecture held in montpellier, france. In the middle of the saint cômes courtyard a monumental wooden cube is conceived.

Share and inspire your friends!