Pillars of Dreams, The Very Many’s Cloud Like Sculptural Pavilion in North Carolina

Pillars of Dreams is Marc Fornes of THEVERYMANY‘s cloud like sculptural pavilion made from cross-laminated stripes in Valerie C. Woodard Center – Charlotte, North Carolina, United States

Pillars of Dreams by New York based architecture firm, enlivens the plaza of the newly renovated Valerie C. Woodard Center, a county building that houses a number of departments and local services. It makes a curious impression from the street. Along the path to the building’s entrance, the cloud-like pavilion makes a soft landing in a field of quiet moments and curious interactions.

Subscribe to our newsletter

* indicates required

 

 

Open columns drop down from the floating canopy into a field of seating, open paths for wandering, and unbounded spaces for self-assembly. More than an idiosyncratic space for individual discovery, Pillars of Dreams establishes a public agora for visitors and employees at this important community interface between local government and Charlotte-Mecklenburg residents.

 

 

 

The white exterior face shrouds the saturated coloration on the interior. Openings in the veil suggest the the energy inside, where cross-laminated stripes in a set of bright hues peek out from the interior. From a distance, the structure strikes a soft tone, but the viewer can still register the pulsing glow of the gradient within.

It catches the eye from the street, but must be approached to be understood. The intensity of color grows as one nears the pavilion and finally envelopes the viewer upon entry–curiosity rewarded.

 

 

 

 

Meant to be moved through rather than appraised as an object, it’s pillars open toward the interior to reveal an atmosphere that tempts you to linger. The airy structure offers relief from the sun but also casts dynamic light through its porous surface.

NON LIN / LIN Pavilion by Marc Fornes and The Very Many – Parametric Architecture

THE ALUMINIUM PAVILION, NON LIN / LIN BY MARC FORNES AND THE VERY MANY IN BRUGES, BELGIUM Non-Lin / Lin was an invited commission by the FRAC Centre to create a new environment that merges digital and analog modes of experience. Produced in 2011, nonLin/Lin represents an early prototypical work in mesh description that has …

The space within, full of color and dappled light, inspires curiosity, collegiality, and a renewed spirit of place. There are even a few choice locations for a little bit of hide and seek.

 

 

 

 

Labyrinthine parts in two colorways comprise the two faces of the ultra-thin skin. Produced by parallel agent-based search protocol, the non-linear stripes are the result of the indecisive behavior of the agents, which change their attitudes in tight turns.

As they come together at seams and make their way to the ground, they find alignment as linear stripes. Across the ballooning expanses, they express the recursive quality of the computational description. Bifurcations and splits in the pattern tighten and spread to produce porosity.

Like bubblegum blown just to the point of popping, the skin becomes thinner and more open across the wider expanses of the spheres, allowing light to come through. Where the volumes merge, the stripes between them become more densely packed, lending to the structural performance.

 

 

 

 

Pillars of Dreams is an experiential icon on the plaza at the new Valerie C. Woodard Center. Under these curious vaults, where color meets light, locals have an inspiring place to gather, to recharge, to revel, and, perhaps, to daydream.

 

 

 

 

 

Architects : MARC FORNES / THEVERYMANY

Location : Charlotte, NC, United States

Area : 600.0 ft2

Project Year : 2019

Photographs : NAARO

Subscribe to our newsletter

* indicates required

 

Via > The Very Many

The Very Many ‘s ‘Boolean Operator’ masterpiece in Suzhou China | 2018 – Parametric Architecture

Boolean Operator by Marc Fornes / THEVERYMANY in Suzhou, China, 2018 For the event of the Jinji Lake Biennial, MARC FORNES / THEVERYMANY installed a large-scale outdoor pavilion on the elevated plaza of the Suzhou Center. Its undulating enclosure interrupts the usual traffic, as an unexpected, emergent environment.

NON LIN / LIN Pavilion by Marc Fornes and The Very Many – Parametric Architecture

THE ALUMINIUM PAVILION, NON LIN / LIN BY MARC FORNES AND THE VERY MANY IN BRUGES, BELGIUM Non-Lin / Lin was an invited commission by the FRAC Centre to create a new environment that merges digital and analog modes of experience. Produced in 2011, nonLin/Lin represents an early prototypical work in mesh description that has …