Recommended Stories

Stay in Touch With Us

Email
info@parametric-architecture.com

Address

Vali Konagi Street. No.12
Nisantasi, Istanbul, Turkey

Follow us on social

PANEUM Center by Coop Himmelb(l)au

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
PANEUM Center

PANEUM Center – Wunderkammer des Brotes Customer Information Centre and Event Forum designed by Coop Himmelb(l)au in Asten, Austria. The Customer Information Centre and Event Forum PANEUM – Wunderkammer des Brotes – for the company Backaldrin in Asten consists of two elements: a box shaped plinth building with foyer and event rooms plus the “Wunderkammer des Brotes”, a two storey freeform exhibition area floating on top. The chosen materials augment the contrast of these two elements: The square base building shows a cast-in-place concrete façade while the rounded wood structure of the museum is clad with stainless steel shingles.

Subscribe to our newsletter

PANEUM Center
PANEUM Center
PANEUM Center

The base building houses the event rooms and the adjoining rooms. This area can be used for a variety of events as presentations, receptions or workshops for up to 120 visitors.

PANEUM Center
PANEUM Center
PANEUM Center

The design of the exhibition area is based on the idea of a cabinet of curiosities, a concept for collections originating in the Baroque period. This concept is especially appropriate for the unusual and small-scale objects in the collection related to the topic “bread” which are presented in the exhibition area. For the exhibition concept and design Gruppe Gut from Bozen was responsible.

PANEUM Center
PANEUM Center
PANEUM Center

The centre of the “Wunderkammer des Brotes” is formed by a circular atrium, in which selected items from the collection are individually suspended from the top, as in a differentiated crystal chandelier. The atrium is enclosed by a spiral stair where visitors can look at the exhibited items from various perspectives. The stair provides access to the two exhibition levels, where the objects are presented with the help of walls, tables and cabinets that are integrated into the architecture. Additionally, all floors can be accessed by elevators. The atrium is naturally illuminated from above while the exhibition spaces have artificial light.

PANEUM Center
PANEUM Center
PANEUM Center

The self-supporting wood shell of the exhibition structure is visible in the interior. It is composed of layered circles of cross laminated timber. This method of construction enables the realization of the free form. The high degree of prefabrication with 3D CNC technology (Computerized Numerical Control) lead to a short building time. Leaving the precisely shaped wood timber exposed on the interior, with just a layer of paint, made additional interior finishes unnecessary.

PANEUM Center
PANEUM Center

Project: PANEUM Center
Architects : Coop Himmelb(l)au
Location : Asten, Austria
Design Principal : Wolf D. Prix
Project Team : Albara Arab, Martina Bighignoli, Daniel Bolojan, Donna Riedel, Benjamin Schmidt, Damian Witt, Denitsa Parleva, Risa Kagami
Area : 1850.0 m2
Project Year : 2017
Photographs : Markus Pillhofer

Via > Coop Himmelb(l)au

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Post a Comment

Studio Workshops:
Learn more about parametric and computational design from the variety of the studio workshops at the PAACADEMY

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.