Share and inspire your friends!

K2 Tower by Jo Jinman Architects in Seoul, South Korea

K2 Tower, designed by Jo Jinman Architects is a 5 story office building in Seoul, South Korea. The project is located at the intersection point between the large business area on Teheran-ro and the densely populated housing neighbourhood, in other words, between the city’s domiciliation and labour.

Due to the nature of the intersecting space, it is an urban domain in which various restaurants and beauty services — required for both parties — are provided during the busy night hours, recharging the life of exhausted people in a certain sense.

Subscribe to our newsletter

* indicates required

 

The site is located inside the fragmented and congested city with numerous buildings, signboards, windows and walls, floors and floors, and it is extremely narrow when compared with the adjacent land.

In addition, the required commercial-oriented programmes cover 2.5 times of capacity than the ground area, and due to the parking and the daylight constraints, the upper and lower parts became to have plans consist of completely different angles and shapes.

 

 

 

The basement, the first and the second levels on the lower part, which face the street, do not go through the core on the inside. Rather, as a continuation of the street, those levels have three-dimensional interfaces that extend through each independent exterior stair.

In terms of the commercial facility, the lower part aims to make the front elevation as visible as possible, so the plan took on a trapezoid shape in relation to the parking space.

 

 

 

Whereas the upper part forms a monolith volume in the three-dimensional shift of the two different types of reference planes, which is influenced by the rectangular plan for the work space regulated by the daylight control.

The exterior wall of the freely curved surface — which is in contrast with the surroundings — serves as a main structural component, minimising the columns on the narrow interior space and maximising the space use.

 

 

 

For the exterior envelope, the middle of the perforated area of the BACE panel was cut, and the sides were shifted and used as the louvers on the front.

Through the endless repetition of double shades — the two thin blades on both sides of the perforation, and different depths between the louvers — a diversity of light was achieved.

The curved surface is created in the differentiation of straight lines, and the familiar material is suddenly made anew through the display of the light and the shade.

 

 

Architect : Jo Jinman Architects

Design team : Kim Sang, Um Dongsub, Lee Minki

Location : 28, Teheran-ro 70-gil, Gangnam-gu, Seoul, South Korea

Programme : Cafe, Restaurant, Office

Site area : 239m2

Building Area : 119m2

Structural engineer : THEKUJO

Mechanical and Electrical Engineer : GM ENC

Construction : Seojin General Construction

Design Period : Oct. 2016 – May 2017

Construction Period : May 2017 – June 2018

Client : Kim Wanseung

 

Via > VMSpace

Share and inspire your friends!