Helsinki Central Library OODI by ALA Architects in Finland, 2018

The design grows from the dynamic between the site and the goals of the library program. The key concept is the interplay between the building’s three individual floors.

The public plaza in front of the building will continue inside, merging with a catalogue of meeting and experience features. The ground floor will be a robust, busy and frequently updated space suitable for quick visits and walkthroughs. The active, zero-threshold public spaces are visible, attractive, understandable and welcoming to all visitors.

The traditional, serene library atmosphere can be found on the top floor. This is a calm and contemplative area floating above the busy central Helsinki. It offers unobstructed, majestic views to the surrounding park and cityscape.

These two contrasting spaces that perfectly complement each other are created by an arching wooden volume. The spaces inside the volume are enclosed and more intimate. The wooden volume is stretched vertically to create connections to the open main floors below and above.

Architects : ALA Architects

Location :  Töölönlahdenkatu, 00100 Helsinki, Finland

Client : City of Helsinki

Area : 17250.0 m2

Project Year : 2018

Photographs : Tuomas Uusheimo

Manufacturers : Jaatimet Oy, Lopen Rakennuspuu Oy, Sisuwood Oy, TIMBECO WOODHOUSE OÜ, Idea-Puu Oy, SISÄRAKENNUSTEKNIIKKA SRT OY, UniFor Spa, Mikroväylä Oy, Tormax, Timberpoint Oy, Windoor AS, Teräselementti Oy, OTIS Oy, Lumir Oy, Icopal Oy

Via > ALA Architects