Recommended Stories

Stay in Touch With Us

Email
info@parametric-architecture.com

Address

Vali Konagi Street. No.12
Nisantasi, Istanbul, Turkey

Follow us on social

Ayla Golfclub by Oppenheim Architecture

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ayla Golfclub by Oppenheim Architecture in Aqaba, Jordan

Oppenheim Architecture has designed this golf clubhouse to mimic the surrounding desert. Set across 13,000 square feet in aqaba, jordan, the building’s unusual form is made up from curving components covered in a layer of unifying shotcrete – sprayed concrete.

The Ayla Golfclub is part of the first phrase of a 17 square mile leisure development currently under construction in aqaba, jordan. Once completed, the development will include residential apartments, a hotel and commercial space, all centered around an 18-hole signature golf course designed by greg norman.

The clubhouse incorporates retail space, dining and lounge areas, and a spa, while the golf academy offers indoor/outdoor swing analysis in addition to dining and shopping.

US and Switzerland-based Oppenheim Architecture referenced the location’s dunes and surrounding mountains in its design for the golf club. Undulating curves chracterize the concrete shell, which drapes over the programme areas whilst framing the surrounding views.

The construction of the project is the result of a knowledge exchange program between the european of office of Oppenheim Architecture and local workforce. Shotcrete pouring techniques were taught to workers in the first phases so that they could take ownership of the construction and obtain specialized skills.

A local artist also helped shape the building by applying a traditional pigmentation technique to the interior surfaces, echoing the tones of the surrounding mountains.

Sunlight is filtered through perforated corten steel screens – a contemporary twist on the traditional arabic mashrabiyas, or window screens. The screens feature triangular openings that make up jordanian motifs.

Architects : Oppenheim Architecture
Location : Aqaba, Jordan
Principals In Charge : Chad Oppenheim, Beat Huesler
Project Contributers : Aleksandra Melion, Anthony Cerasoli, Tom Mckeogh, Ana Guedes Lebre, Rasem Kamal
Area : 5800.0 m2
Project Year : 2018 Photographs Rory Gardiner

Via > designboom

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Related Stories

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.