Recommended Stories

Stay in Touch With Us

Email
info@parametric-architecture.com

Address

Vali Konagi Street. No.12
Nisantasi, Istanbul, Turkey

Follow us on social

The Forest Shelter by Studiolada Architectes and Yoann Saehr Architect

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

The Forest Shelter by Studiolada Architectes and Yoann Saehr Architect in Bertrichamp, France

Text description provided by the architects. Distinctive features of the operation: The peat bog shelter is a participative building site in which no companies were involved, executed using the means at hand. It was built by a team composed of municipal workers and volunteers from the village. It will provide accommodation for the walkers and the “Classe verte” school trip children who come every week to discover the treasures of the last peat bog in the Meurthe-et-Moselle region. The small covered yard raises the question of small wood sections and the theme of density in architecture.

The wavelike frame, massive yet airy, sits in the clearing like an insect. It offers a new and intriguing use of the “good old plank of wood”. Everyone can make up their own interpretation of the building according to their imagination — the framework, bathed in light, appears to us like a cloud.

The structure is composed uniquely of old planks, screwed together to form a dense web which allows an even distribution of the tensions in the frame. The rafters and the posts are regular and aligned but the position of the collar beams is progressively shifted — to sustain the various stresses: triangulation or cantilever beam. This particular disposition also creates arches and crosses, which serve as bracing for the three main plans of the construction: lateral, longitudinal and roofing. No crossbucks or bracing panels are required. Lateral dilatation is permitted (up to 20 centimeters of longitudinal expansion between summer and winter) because there is nothing to restrain it: the purlins are crossed to allow movement and the corrugated plexiglass is extensible like an accordion.

Architects : Studiolada Architectes, Yoann Saehr Architect

Location : Bertrichamps, France

Area : 81.0 sqm

Project Year : 2014

Photographs : Christophe Aubertin, Nicolas Waltefaugle, Thomas Lecorguillé

> Via Archdaily

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Related Stories

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Get notified about new articles

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.