Share and inspire your friends!

The Design Citadel, a Proposal by Nyxo Studio for Baghdad Governorate Building

The Design Citadel is a proposal by Nyxo Design for a design center in the site of the old Baghdad Governorate Building, built in the early 20th century now heavily damaged. The design for the new Design Center is directly inspired by the cultural and geographical context. Traditional Iraqi architecture and the special climate condition are the driver factors of the project.

Subscribe to our newsletter

* indicates required

The site has been subdivided in different units, representing the many faces of design. The volumes coming from this subdivision are then contracting at the bottom to define funnel like shapes. The buildings are touching each other on top, creating connections through them and detaching at the ground level so to generate gateways to the two main plazas.

This guarantees a continuous connection between the surroundings and the public space at the core of the Design Center, but the buildings act also as a filter, generating at the end, a porous boundary. This contraposition, between mass and void, public and private spaces, gives birth to a small citadel, with all its diversity.

The spatial configuration has advantages not only in terms of cultural contamination, but also for physical reasons: the buildings are playing together, for example with their height, to generate comforting shadows areas and the narrow gateways allows to have air flows at the ground level. The opaque walls that are always under the shadow are then substituted by vast glass facades able to expand the inner spaces to the outer ones.

The buildings are characterized by 3D printed clay walls, a strategy to embed thermal absorption and structural performance in ones. The walls are defined by a series of pipe like elements intersecting each other. The intersection makes the wall stronger, but not only, it generates a series of void chambers. Some of them are used to cast the concrete pillars, with no need for additional molds and at the same time they function as a thermal insulator.

Tokyo Music Hall by Hajizadeh & Associates – Parametric Architecture

Tehran based architecture studio, Hajizadeh & Associates designed Tokyo Music Hall by inspiring from traditional Japanese architecture. Tokyo Music Hall is an award -winning design that caters to all people in the city by transforming its roof into a space of contemplation and leisure.

The particular striated pattern plays an important role to link with traditional architecture. The projection of the pipes helps to have an irregular surface, generating shadow on itself. Not only, The configuration of these elements facilitates to define vertical apertures, hiding themselves within the pattern, that in this case can profit of the shadow and so not being directly under the influence of sun.

The 3D printed clay wall is designed to be built directly in the construction yard using robotic manufacturing technology. The components are then placed in the correct position and after the insertion of the steel reinforcements, the concrete could be poured inside the dedicated cavities to structurally consolidate the wall.

edited by Asli Say | Parametric Architecture

Canada Pavilion For Expo 2020 Dubai By Partisans – Parametric Architecture

Partisans Designed A Crystalline AI Generated Interactive Cloud As Canada Pavilion For Expo 2020 Dubai Overview Text description provided by the architects. PARTISANS, in collaboration with Hxouse, are proud to release “Portal” our EXPO 2020 Canada Pavilion proposal. After learning about the Canadian pavilion competition, PARTISANS immediately recognized the importance of the opportunity and began …

The Farmhouse by Studio Precht – Parametric Architecture

Studio Precht’s FarmHouse concept with triangular modular homes brings the process of growing our food back to the center of our cities. Architecture Studio Precht has developed a concept for modular housing where residents produce their own food in vertical farms. Architects Fei and Chris Precht developed The Farmhouse as a way to reconnect people in …

Share and inspire your friends!