Vishal Avenue stands as a parametrically shaped, contemporary, and efficiently designed structure

Become A Digital Member

Subscribe only for €3.99 per month.
Cancel anytime!

Vishal Avenue

The commercial building, Vishal Avenue, is on Hospital Road in the busy city of Bangalore. It is a modern, efficiently built structure with a parametric shape. It mixes commercial and retail areas without any problems, showing a modern and useful approach to architecture.

Even though it is strategically located in Old Bangalore, the trading hub has developed its own unique language and personality, starting a new movement that has an effect on the surrounding area. Its avant-garde design makes it a notable and innovative addition to the architectural landscape for the area and the community around it.

This design of Vishal Avenue is a harmonious blend of strategic allure and visual appeal. It draws people in and invites them to explore and enjoy the commercial offers within its diamond-cut embrace.

The retail areas on the ground floor were carefully planned to make the best use of space for showing off products and letting customers move around. Each unit is built with a flexible layout that can fit a range of retail concepts, from small shops to cafes. This makes the area along Hospital Road more interesting to look at.

Vishal Avenue

The office building on Hospital Road has a unique parametric design, with a beautiful diamond-cut front covered in ocean blue glass and finished with fine gold beading around the sides. This building masterpiece goes beyond simple beauty by combining form and function in a way that looks natural. The complicated patterns in the parametric design play with natural light, making shadows that move and dance on the surfaces all day.
The fact that the Vishal Avenue building has both business and retail spaces shows how flexible and useful it is in Bangalore’s busy cityscape.

This new building not only goes against the norm but it also helps the built environment in the area change. It seems to be different from the usual architectural styles seen nearby.

The building design of the plan doesn’t follow standard practices. It has an odd shape that made it hard to figure out where to put stairs and a lift. “However, our approach to this intricate spatial configuration was executed with strategic finesse. By employing a nuanced strategy, we ensured the optimization of circulation spaces, guaranteeing maximum fluidity within the structure.” said designers.

Vishal Avenue

The zoning rules were carefully followed to achieve a perfect balance, even though the irregular shape made things more difficult. “This methodical handling of design intricacies reflects our commitment to achieving both functional efficiency and spatial elegance in architectural planning.”

The purposeful leaving out of visible structural elements, especially columns or beams, creates an architectural area that is open and free of columns. This deliberate design choice not only fits with what the client wants but it also improves the look and feel of the building’s interior, showing how carefully structure and design factors are combined.

The building’s outside wall comprises a carefully chosen mix of materials that create a sophisticated architectural statement. The outside looks modern because it is made of 3 mm ceramic tiles with a steel marine finish and grey finish tiles to go with them. The 3 mm tiles are pushed out in the shape of diamond-shaped triangles, which, when put together, make a parametric pattern. Adding glazing to the design makes it even more modern. The mix of materials works well together to make the building last and improve the architectural language as a whole. A PVD-coated gold beading surrounds the triangular diamond pattern, making it look more complicated.

Vishal Avenue

This careful choice of materials not only serves a practical purpose but it also gives the outside a unique and elegant architectural personality. The outside parts of the building are attached to a metal substructure, creating a seamless integration that shows how well the architecture was put together.

The careful planning of the outside structure shows a subtle approach, as the client’s wishes about including or leaving out lighting features have been carefully considered. This planned approach is called a “design cut strategy,” which describes the two options of adding or removing lights depending on what the client wants.

This detail not only adds a level of refinement but it also creates a dynamic interplay of elements that adds to the overall elegance of the architecture. The way these design elements work together shows a careful balance between form and function, showing the complexity of building execution.

The business building on Hospital Road’s lower levels uses of glass in a very clever way to create a stunning visual effect that combines the illusion of weightlessness with clarity. Not only does the choice of glass make it possible to see clearly into the busy shopping areas below, but it also makes the building look stunning.

As natural light flows into the ground floor and the first floor, the line between the top and bottom floors becomes an interesting focal point.
By visually breaking up the structure, the glass creates an ethereal break that makes the higher floors look gracefully suspended, almost floating above the busy commercial hub below.

This new architectural feature not only makes the building look more elegant but it also gives it a sense of movement, making people stop and admire how well form and function work together. Triangular parts of the building’s design are very creative and serve two purposes: blocking noise and providing shade. By putting air pockets in the walls and surface, these triangle-shaped parts lower the temperature inside by 3 degrees.

Additionally, the thoughtful placement of air pockets helps keep noise inside the building to a minimum, making the inside more relaxing and sound-friendly. This careful combination of design elements improves both thermal comfort and soundproofing, showing an all-around approach to architectural innovation.

This business building stands out not only because it looks different but also because it is a light in the cityscape. The carefully planned exterior is a stunning sight that draws people in and stands out in the busy skyline. By telling a new story through its form, the building breaks away from the norm and introduces a language of architecture that is both innovative and iconic.

Vishal Avenue building, an example has been set for future buildings in a city that is always changing its architectural setting. With its innovative design and allure, this business building not only meets the practical needs of its residents but it also leaves an indelible mark on the skyline of the area. At its core, it is a sign of outstanding architecture, representing progress and style in the middle of Bangalore’s busy cityscape.

Share with a friend:
Courses:

Learn about parametric and computational from the online courses at the PAACADEMY:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Become A Digital Member

Subscribe only for €3.99 per month. Cancel anytime!

Weekly Newsletter in Your Inbox

Explore More

Sponsored Content

Subscribe to our weekly newsletter