The MaoHaus by AntiStatics Architecture in Banqiao South Alley, Beijing, China

MaoHaus is an experimental façade piece exploring historical context, material potentials, novel fabrication and performative qualities within architecture. Taking the simple frame and edge condition of the existing structure, the façade enters the space of the hutong as a flowing fabric. This fluidity is expressed through the conventionally rigid material of concrete questioning inherent perceptions of materiality through formal expression.

Subscribe to our newsletter

* indicates required

Beyond the undulating form, the perforations of the surface serve to filter light, during the day, rays of sunlight enter the vestibule, and at night the precisely tuned apertures reveal a triptych of Chairman Mao’s prototypical portrait. The expression of Chairman Mao within the façade is a nod to the historical context of the site. The work is located in a Hutong alley in central Beijing adjacent to The People’s Art House Print Shop, this workshop was once one of the primary producers of the Chairman’s now iconic image.

The structure of the façade leverages the material properties of ultra-high performance concrete to create novel architectural form. Ranging from 4 to 7 meters in height, 2 meters wide and a mere 7 centimeters thick, the 6 individual panels span the façade without the need for any substructure or support. Each panel is cast as a single unit from large CNC milled molds. Computationally generated through fluid-dynamics algorithms, the curvature of the thin porous surface serves to more efficiently carry the loads of the structure to the foundation.

The array of apertures across the surface play several roles within the design, removal of weight for structural integrity, expression of imagery and historical context and also as a means of interacting with the user within the tight space of the hutong alley. In unison with the curvilinear surface, the apertures align themselves to a particular region in the space. Visitors to the site will experience and interact with the façade very differently depending on their relative position as well as time of visit. From certain vantages, the façade is perceptibly flattened revealing the embedded image, while from other points it may read as flowing banner frozen in time.

​MaoHaus seeks to explore various elements of deign within a singular expression. Looking to new material innovation the façade pushes the limits of what may be achieved from seemingly conventional architectural materials. Seeking a multifaceted design, MaoHaus exists as a synthesis of material properties, customized computational tooling and generation with historical reference, context and expression.

Architects : AntiStatics Architecture

Location : Banqiao South Alley, Beijing, China

Principal Architects : Martin Miller, Mo Zheng

Design Team : Luke Theodorius E. D. Santoso, Zhiwen Sun, Frank Lee

Fabrication and Installation : eGrow

Area : 2000.0 m2

Project Year : 2017

Photographs : Xia Zhi

Manufacturers : Ductal®

> Via Antistatics Architecture