ParametricArchitecture

The-Bahrain-National-Theatre-cover

Organically curved interior of The Bahrain National Theatre

Weekly Newsletter in Your Inbox


The Bahrain National Theatre

The Bahrain National Theatre, which seems to float in the waters of the lagoon, together with the National Museum creates a cultural hub in the center of the kingdom. The theater is an area where artistic and cultural dynamics come together in the center of Bahrain. Designed by Architecturestudio in 2016 for the Ministry of Culture and Ministry of Labour, Kingdom of Bahrain.

The Bahrain National Theatre

While the National Museum symbolizes a public space and local values; the theater appears as a cultural center. The theater was designed with a vision to show the power and prestige of the kingdom as an example in the world.

The Bahrain National Theatre

A 750-seat auditorium for play, minor symphony concerts, conferences, jazz, and other events, as well as a 150-seat flexible studio theatre for conferences, drama, and ceremonies, are included in the building. The public main entrance of the building is by the lagoon and the Manama coastline. The interior materials of the building were chosen to create a perfect resonance.

The Bahrain National Theatre

Inside, the organically curved space, totally encased in elmwood for its outstanding acoustic properties, is reminiscent of the inverted hull of “sambuks,” historic sailing ships previously utilized for pearl fishing, which is still a world-renowned local resource for the kingdom.

The Bahrain National Theatre

The theater erupts from the lagoon, suspended between land and sea, in a unique, virtually exclusive interaction with the clean waters of Manama and the neighboring National Museum.

The indoor activities are visible through large glass walls that display the internal volume of the main hall’s stainless steel hull. The huge awning that spans the whole project as well as the forecourt shapes the theater’s unique architecture. This open-work aluminum fabric is critical in regulating the region’s bright light and scorching heat.

The canopy, inspired by the country’s traditional wickerwork roofs, widens the outside pathway and fully opens out to the ocean.

Project Info

Architects: Architecturestudio
Client: Ministy of Culture and Ministry of Labour, Kingdom of Bahrain
Location: Manama, Bahrain
Area: 10370 m²
Year: 2016
Local Consultant: Atkins
Lighting Designer: L’Observatoire
Acoustics: XU – Acoustique
Engineer: Setec
Photography: Nour El Refai

Studio Workshops:
Learn more about parametric and computational design from the variety of the studio workshops at the PAACADEMY

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

-25% Discount

Black Friday

You can watch all the previous workshops (2020-2021) at the PAACADEMY with 25% discount

use the coupon code:

BlackFriday​25

Get 5% more discount by becoming a Digital Member

Become a

Digital Member

  • Enjoy the Ad-Free website
  • A weekly premium newsletter that goes beyond the headlines
  • Unlimited access to articles and premium content at parametric-architecture.com

€3.99

per month!

Cancel anytime!

Already have an account? Sign in

Subscribe to our weekly newsletter

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.