Sharing is caring!

Luum Temple by CO-LAB Design Office in Tulum, Mexico

The Luum Temple by CO-LAB Design Office in Tulum, Mexico is nestled in a conserved green area inside a new residential development called Luum Zama, Luum Temple is a welcoming space for the community.

Accessible only via pedestrian pathways woven through a conserved native jungle, the Temple offers a quiet natural setting perfect for reflection and slowing down.

Subscribe to our newsletter

* indicates required

 

 

 

 

The arched vaults support each other, co-existing in structural dependency, serving as a reminder to the community of our interdependence and the accomplishments we can achieve when we work together.

 

 

 

 

 

CO-LAB designed the structure with parametric software which allowed the studio to provide the builders with precise attachment points for the structural triangular pattern. Due to the carbon bamboo sequesters during its rapid harvest growth cycle (~8 years), and its high strength to weight ratio (particularly when woven together), bamboo is a leading sustainable material with amazing potentials.

 

 

 

 

 

The Bamboo for the project was farmed sustainably in the neighboring Chiapas region. The iconic Luum Temple helps raise awareness for more sustainable ways of developing in the delicate ecology of Tulum and beyond.

 

 

 

 

 

Architects :  CO-LAB Design Office

Location : Tulum, Q.R., Mexico

Lead Architects : Joana Gomes, Joshua Beck, Arturo Garza Espinosa, Rodrigo Arias Lopez, Thalia Velasco, Antonio Quintero, Alberto Avilez

Area : 250.0 m2

Project Year : 2019

Photographs : César Béjar, Pakal Egger and Tonatiuh Egger

 

 

Via > CO-LAB Design Office