Recommended Stories

Stay in Touch With Us

Email
info@parametric-architecture.com

Address

Vali Konagi Street. No.12
Nisantasi, Istanbul, Turkey

Follow us on social

SOM Embarks To Reduce Carbon Footprint Using Stereoform Concrete Slab

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
SOM

Experiments give clarity and enthusiasm to configure futuristic ideas. SOM (Skidmore, Owings & Merrill) envisaged a pavilion with a curving concrete roof balanced atop two concrete columns using a method that could diminish the carbon footprint in high-rise concrete buildings.

The Stereoform concrete slab pavilion is a prototype of a single-storey concrete bay found in high-rise buildings. With the integration of robotic fabrication composed by Odico, argues the novel idea to be more sustainable than traditional construction methods, and could reduce its carbon footprint.

Subscribe to our newsletter

SOM

SOM aims to topple the dislike of concrete by experts and show how we can drastically alter the carbon footprint of concrete using these kinds of methods. The designers founded sweeping fluctuations as much as 40 to 60 per cent of its carbon footprint.

SOM

Scott Duncan, SOM design partner said that “This pavilion demonstrates the exciting potential for design, technology, and building collaborations to make a significant impact on the way we approach large-scale construction. The design of Stereoform Slab expresses a more intelligent allocation of material, evocative of forms in nature,” he added.

The design and its approach can pave the way to envisage an innovative and sustainable future of design and living in the built environment. SOM added that the process requires unpretentious methods and can be implemented with ease. The curvature was robotically enwrapped using reusable Expanded Polystyrene (EPS), which can mould and shape the slab into arches, which lessen the amount of material and waste. The team calculated a 20 per cent carbon reduction as well as material compared to conventional mechanics.

“The robotic formwork fits within a more conventional horizontal casting system that makes its use relatively similar to current practices – reducing the learning curve for adoption by those constructing in the field,” said SOM. Developing formwork systems that afford added complexity without adversely impacting common construction processes will yield smarter and more sustainable forms in concrete. Stereoform Slab is an exploration of this issue, understanding that it is imperative we more broadly rethink more conventional building types – and their construction.”

SOM

During the evenings, coloured lights are flashed onto the structure from the ground, illuminating the concrete pillars and painting a rainbow-like display below the roof. A unified seat is abutted along, consisting of a single volume and crafted using white foam mould and robotic arm movement, thus showcasing more sustainable practices for concrete construction.

SOM’s Stereoform Slab and the Conversation Bench will weave urban interventions in the city that are eloping in new methods of digital fabrication, construction and architectural design. The techniques and craft symbiotically synchronize to establish a temporary space for civic rendezvous.

Subscribe to our newsletter

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on reddit
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Post a Comment

Featured Video

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.