Recommended Stories

Stay in Touch With Us

Email
info@parametric-architecture.com

Address

Vali Konagi Street. No.12
Nisantasi, Istanbul, Turkey

Follow us on social

Take A Stellar Trip Through The Wormhole Created By MAD Architects

It is quite a dream beyond time and space, that is being visualized in the South China sea, in the form of whimsical waves echoing across an enticing landscape. Gleaming in enigmatic frames and curvaceous forms envisioned by Ma Yansong and his team at MAD Architects is the Wormhole Library; gearing up to open a new gateway of experience and interpretation of public library. Integrating multiple functions such as reading spaces, scenic seascapes, and open-air performance areas, the design conceptualizes on the fluidic and the fabulous, choreographing the drama on the coast in Haikou, Hainan Province in China.

Subscribe to our newsletter

* indicates required

As part of a government initiative, this project will spark as the first completed pavilion to rejuvenate the Haikou Bay. The vision of the masterplan is devised to enhance the use of public spaces along the coastline. The building revels on a thrilling “wormhole” shape, cast in white concrete using CNC and 3D printed models for accuracy and seamless swirls. Curved concrete structural elements fuse the ceiling, the ground and the walls in a symbiotic relationship. These shapes suit itself into the patterns that dive into the features of a wormhole; hatching the spirit of exploration, anticipation and astonishment at every twist and turn of their creation.

The structure is designed to respond efficiently to the climatic changes. MEP systems are cranked into the concrete cavity, engendering a visual rhythm of form without hassles and breaks. Wherever the sun strikes hard, the roof cantilevers and stretches out to shade, this results in a sustainable and energy-saving configuration ensuring comfortable temperatures inside. The exterior corridor spaces have shaded spots for passers-by to stop and rest.
Curved sliding doors and retractable glass curtain walls stream unhindered air and promote ventilation along with sweeping panoramic views of the blue skies and the sparkling sea. The whole architecture breathes through elaborately carved holes, that are enveloped about the sculptural body. These holes garnish natural light into its interiors, invoking a hovering effect.

The entire structure will be slashed in two with a large covered foyer splitting the library and facilities block. The interior library space of 690 square metres can house about 10,000 books, redefining the reading experience. A café and terrace are also neatly stacked into the volume. The deck opens to melodious lashes and humbling sea breezes that kindle a refreshing ambience. To enliven the public space around, the 300 square metres public rest area is equipped with bicycle parking, public bathrooms and shower areas.

The wormhole pavilion is expected to open its doors in 2021. This sinuous library building will bend, bow and bloom in bold magnificence once it’s fully finished.
The mad magic is waiting to be revealed.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on telegram

Related Posts

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

Receive the latest news

Subscribe To Our Weekly Newsletter