Share and inspire your friends!

Bosjes Chapel by Steyn Studio in South Africa

Text description provided by the architects. The site is surrounded by majestic mountains with a grand scale which adorned the area with the nickname of ‘Little Switzerland’. Typically Cape Dutch Manor houses set up dialogue with these types of environments, as found in Stellenbosch and Cape Town. With the immediate context of the site, the valley is ‘held’ either side with two mountain ranges which sets up a spatial dialogue at a grand scale which occurs on a ‘micro’ level between the Manor House development node and the Chapel development node; across the vineyards and gardens.

Subscribe to our newsletter

* indicates required

The chapel development reflects, in microcosm, one half of what already exists at the scale of the valley as a whole in terms of its sculptural relationship, as does currently exist between the Manor House and the Waaihoek Mountains. The development profile, architectural form and massing responds sculpturally to the natural configuration of the mountain backdrop.

In order to achieve the visual ‘lightness’ of the roof; the structure had to be simple, unifying and as structurally efficient as possible. It was therefor decided that the roof can also become the walls/columns; its own supporting structure. To realise this we investigated parabolic/hyperbolic arches and surfaces; and its use in thin shell concrete structures.

The Parks at Amara Chapel by Buensalido Architects – Parametric Architecture

The Parks at Amara Chapel by Buensalido Architects in Cebu City, Philippines This project was done for one of the biggest property developers in the country, Ayala Land. The site is in the second phase of their high-end subdivision in Cebu City called the Parks at Amara, and we were asked to design a unique …

 

This translated into the sculptural form which emulates the surrounding mountains as well as the poetic motion sought. This lightness & motion is further emphasised by means of a strategically placed reflection pond. The form is further refined by means of the interpretation of the baroque ‘holbol’ gable in the edge profile and the roof shape. The main characteristic of a ‘holbol’ gable is that of the combination of outward in inward curvatures which results in a series of ‘peaks’ and ‘valleys’ within the roof itself. Similar to the Mission Churches it has no vertical elements and the form is generally horizontal. As with the gables present on these churches, the identifying element on the Chapel is that of its roof and its shaped edges.

 

Apart from investigating the local history of the farm we also looked at Moravian Missionary Stations as inspiration. The aim of the chapel is also to reflect the following qualities present in these historic missionary churches of Mamre, Elim and Wupperthal:

– utilitarian simplicity of its plan as an assembly space

– scale

– cultural reference

– tranquillity of its white lit interiors

– ‘tactileness’ of its undulating whitewashed walls

However, whereas these churches are mostly inward looking and spiritually reflective, the proposed chapel is to be a more ‘open’ space which invites in, as well as expands its intimacy to the valley and mountains beyond, raising the awareness of God’s creation in the immediate surroundings.

 

 

Architects : Steyn Studio

Location : Breederiver Valley, R43, Witzenberg Municipality, South Africa

Area : 430.0 m2

Project Year : 2016

Subscribe to our newsletter

* indicates required

Via > Steyn Studio

Confluence Park by Lake|Flato Architects + Matsys Design – Parametric Architecture

Confluence Park by Lake|Flato Architects + Matsys Design in San Antonio, United States Located along the Mission Reach section of the San Antonio River, Confluence Park is an educational park focusing on the critical role of water in the regional ecosystems. Designed by Matsys in collaboration with Lake|Flato Architects, Rialto Studio, and Architectural Engineering Collaborative, …

Share and inspire your friends!