Centre Pompidou-Metz by Shigeru Ban Architects in Metz, France

This annex for the Pompidou Center in Paris, is to be built in Metz as a complex including an art museum and theater. By locating a large roof in the park, and by opening the glass shutter façade around the perimeter, a continuous transition of the interior and exterior space is created. The roof is made from laminated wood in a hexagonal woven pattern composed in the form of a Chinese bamboo-woven hat. This large wooden roof is covered in a Teflon-coated fiberglass membrane and allows soft natural light to filter into the interior. The main galleries are a series of 90mx15m cantilevering rectilinear tubes that float above the ground, and their glass window ends point in the direction of the cathedral and other monuments of the city.

Architects : Shigeru Ban Architects

Location : Centre Pompidou-Metz, 1 Parvis des Droits de l’Homme, 57020 Metz, France

Area : 11330.0 m2

Project Year : 2010

Photographs : Didier Boy De La Tour

Via > Shigeru Ban Architects