Urban Park Micro Renovation by Atelier cnS + School of Architecture, South China University of Technology

Urban Park Micro Renovation by Atelier cnS + School of Architecture, South China University of Technology presents a multitude of exhilarating wavy structures composed of bamboo. From early 2019, cn°S has been involved in projects like Changqi Bamboo Corridor and the Huanglong Waterfront Bamboo Corridor. By 2020, the firm got commissioned by the Beijiao Town Government and they designed two art installations in the Xianmo Flower Field Landscape Park.

Continue reading

Atyrau Bridge: A Shelled Magnificence Woven by New Moon Architects

Atyrau Bridge exudes sheer craftsmanship and symbolism blended wondrously by New Moon Architects. Stretching 314 meters long and 10.5 meters wide, the Atyrau Bridge exposes an iconic charm in the historic city of Astaná, Kazakhstan. The bridge revels as an iconic architectural masterpiece set in contemporary Nur-Sultan. Designed by young local architects, it’s elated to become the most picturesque attraction in the historic city.

Continue reading

Louisiana State Museum and Sports Hall of Fame Visioned by Trahan Architects

Louisiana State Museum

A simple geometric expression fused by an organically morphed inner form. Louisiana State Museum and Sports Hall of Fame frames a linear edifice designed by Trahan Architects in Natchitoches. The design envisaged horizontal slats in the oldest settlement of Louisiana Purchase, gleams and lustre in the blooming sun. Sitting amiably on the banks of the Cane River Lake, the architects inhaled their inspiration from the riverfront setting. Incorporating early sustainable practices and the 17th-century bousillage building techniques of the French settlers, the design oriented to an elemental angle.

Continue reading

NEST: Interactive & Exciting Playscape Designed by Tri-Lox

A play boosts our mind with entranced zeal. Architecture defines that expedition in concerted ways. NEST, an interactive sculptural playscape designed by Tri-Lox, explores the rooftop terrace at Brooklyn Children’s Museum (BCM) in Crown Heights. The unique nests of the baya weaver bird inspired the designers to weave the NEST. The woven patterns trail from reclaimed NYC water tower wood, twisted and splayed into an organic form, knitting a playable landscape with a climbable exterior, circular hammock area, and permeable interior space for open and creative exploration.

Learn more about parametric and computational design from pioneers at the CD NEXT conference series:

The designers at Tri-Lox explored the museum’s educational assemblage and scooped an idea to interlace a series of well-preserved bird nests. One nest, in particular, made by the baya weaver bird, offers an inspiring shell intricately woven with volumes twisting and lacing to form rooms, tunnels, and many entrances.

NEST
NEST

Their idea took shape into a climbable playscape that maintains the natural materiality of the nest and voices an iconic design story in the vertical urban habitat–the NYC rooftop water tower. NEST integrates a novel focal point on the BCM rooftop, completing a multi-year capital project representing several established and respected voices in architectural design. The building was initially designed by Rafael Viñoly Architects in striking yellow shades, later a pavilion by Toshiko Mori Architect encouraged a sense of place for a community gathering. The 20,000 square foot rooftop was then connected to Brower Park below with a mini-woodland, boardwalk, and plantings installed by landscape architects Future Green Studio.

NEST weaves a footprint of 1,800 square feet, offering the Museum visitors, children, and caregivers, a place to play, climb and explore the surrounding nature, even in the urban environment. BCM commissioned Tri-Lox through a request for proposals in mid-2017. The design and fabrication studio invoked reclaimed materials such as cedar from their Skyline collection, reinstating the water tower wood to the rooftop setting in a distinct form in order to perform an organic form with parametric design tools harmonized with fine craftsmanship.

By the shared priority of weaving a communal space that can serve children at various ages and stages of their growth, NEST undertakes the Museum’s priorities and exposes a climbable and iconic play structure. Pushing the design strategies even further to incorporate contemporary models of play and development. The organic form of baya weaver nest exudes and depicts the philosophies around non-prescriptive play, embarking an open experience, offering new challenges, and ideally bringing them back to the Museum to learn from its gyrating exhibitions that expand upon its assortment.

NEST

Project Details:
Architects: Tri-Lox
Area: 1800 ft²
Photographs: Arion Doerr
Structural Engineer: Laufs Engineering Design
Clients: Brooklyn Children’’ Museum
Play Safety Consultant: G2 Collaborative
Lead Designers: Alexander Bender, Ellis Isenberg, Tim Knight
Location: Brooklyn, USA

Subscribe to our newsletter

Save Project

Hypar Vault: Carving Hyperbolic Paraboloid Stone Modules by New Fundamentals Research Group

Hypar Vault
Hypar Vault

A single entity defines the entire character. Hypar Vault created by Italy-based New Fundamentals Research Group presents a full-scale prototype of an experimental barrel-vaulted stone structure for SNBR, the French company that specializes in cutting-edge stone construction. The structure ropes its name, resembling the geometry of its constituent blocks.

Learn more about parametric and computational design from pioneers at the CD NEXT conference series:

Hypar Vault

The expression of two prefabricated stone modules, one mirroring the other as they curve and bend based on the hyperbolic paraboloid, is one of the few “doubly ruled” surfaces in geometry. Using these configurations allowed the vault to be constructed with almost zero wasted stone.

Hypar Vault

Wire-cutting technology cut the modules out in larger blocks of French limestone using a robotic arm. They made axial perforations in the blocks’ trapezoidal forms to account for passaging stainless steel cables. After fabrication, the modules were hoisted up and placed atop a vaulted wooden framework where they merged. Later, upon removing the framework the structure got pre-stressed by steel cables, tensioned using a stress pump, and ultimately anchored to the vault base.

Hypar Vault
Hypar Vault

The Hypar Vault prototype has become one of the last several collaborative experimental investigations between the research group and SNBR. The researchers will continue work using the Hypar block, intending to unveil an innovative link between shape, structure, and fabrication. The aim generates sequences of innovative self-supported vaulted morphologies designed and integrated using parametric expressions.

Hypar Vault
Hypar Vault
Hypar Vault

Hypar Vault blocks focus strongly on additive manufacturing using waste limestone from processing stages to get recomposed stone through the mould and counter-mould technique, and subsequent fabrication by 3D printing, reiterated using waste stone and cement.

Hypar Vault

Project Details

Architects: New Fundamentals Research Group
Completion Year: 2017
Built Area (m2): 26 m2
Principal Investigator: Giuseppe Fallacara
Computational design: Maurizio Barberio
Computational engineering: Daniele Malomo
3D printing: Giuseppe Scaltrito (Apulia Makers 3D)
Drawings: Giuliano Pugliese, Michele Ardito
Photos: Maurizio Barberio, Giuseppe Scaltrito, Giuliano Pugliese
CNC fabrication: SNBR, Troyes, France
Construction: SNBR, Troyes, France
Robotic fabrication tool: 5 Axis ABB Robotic arms, powered by T&D Robotics
Stone: Anstrude Roche Claire (French limestone)

Subscribe to our newsletter

Save Project

Knubben: Snohetta Re-trace & Re-explore the 1930s Harbour Bath in Arendal

Knubben

Slicing up in curvaceous curves! Knubben, the iconic and venerable harbour bath of the 1930s, was redesigned and re-invoked by Snøhetta in an eclectic expression. To honour the 300th anniversary of the once ‘Arendal Swimming Club’ in 2023, the facility enshrines a salubrious twist inspired by its original architectural drawings.

Continue reading